octombrie 25, 2022

Domeniul criptomonedelor este foarte, foarte tanar. Tehnologia blockchain si prima criptomoneda, Bitcoin, s-au nascut in anul 2009, deci cu doar 13 ani in urma. Pe scala istoriei, asta inseamna literalmente ieri. Nu este nicio exagerare, daca ai vedere faptul ca instrumentele clasice precum actiunile sau obligatiunile se tranzactioneaza de cateva sute de ani.
Asadar, fiind un domeniu aflat abia la inceput, e normal ca este foarte putin cunoscut. Nu numai ca numarul specialistilor este redus, dar si ideile care ajung la oamenii obisnuiti sunt deseori deformate, pentru ca provin de la oameni care chiar nu stiu despre ce este vorba.
Domeniul criptomonedelor este foarte inovator.
Aici avem de-a face cu cateva idei care au capacitatea de a schimba in totalitate, de a revolutiona multe alte domenii.

De exemplu:
– modul in care transferam bani de la unul la altul si modul in care facem plati;
– modul in care stocam valoarea;
– modul in care imprumutam bani, sau realizam alte tipuri de contracte intre noi;
– modul descentralizat de abordare, in care centrul nu mai este “sistemul” sau vreo autoritate, ci chiar consumatorul, adica omul obisnuit. Fiind un domeniu atat de inovator, tehnologia criptomonedelor va aduce cu sine multe schimbari. De aceea, vechile institutii (printre care si bancile) sunt speriate de aceste schimbari si fac tot posibilul pentru a “pune bete in roate” acestor inovatii. Inclusiv prin dezinformari intentionate.

Exista o legatura reala intre domeniul criptomonedelor si ideea de a castiga bani. Uneori multi bani. Pentru ca acest lucru a fost posibil in trecut, in anumite conditii, si este probabil sa fie posibil si in viitor (tot asa, in anumite conditii). Iar de fiecare data cand apare ideea de bani multi – cum s-a intamplat si in trecut la fiecare “goana dupa aur” – se intampla 2 lucruri:
– pe de o parte multi oameni obisnuiti se lasa in voia imaginatiei si ajung sa ia decizii extrem de gresite, care le aduc pierderi mari;
– pe de alta parte apar inselatorii si hotii, care ii imping pe oameni sa ia decizii extrem de gresite, ba chiar ii fraudeaza pe fata.

Cele mai mai multe criptopiețe și piețele normale sunt prea dinamice și imprevizibile. Să nu ai încredere orbește când îți vor spune ce criptomonedă să cumperi. Fă întotdeauna propria ta cercetăre (sau DYOR pe diverse forumuri de tranzacționare).

© 2020 Xhouse S.R.L. Toate drepturile sunt rezervate