februarie 26, 2022
rugpull

Rug pull este un tip de înșelătorie în sfera blockchain, care apare atunci când o echipă promovează intensiv tokenul proiectului înainte de a dispărea cu fondurile, lăsând investitorii cu un activ lipsit de valoare. Rug pull-ul are loc atunci când dezvoltatorii rău intenționați creează o nouă monedă digitală, ridică prețul acesteia, iar apoi retrag cât mai mulți bani din asta înainte de a dispărea – deoarece prețul criptomonedei respective scade la zero. Rug pull-urile sunt un tip de scam și de exploatare a sistemului financiar descentralizat (DeFi).

Pentru a înțelege cum funcționeză RugPull, trebuie întâi să lămurim ce înseamnă un Liquidity Pool, adică un fel de bazin/zăcământ de lichiditate.

Liquidity Pool reprezintă o adunare de fonduri blocate printr-un smart contract. Aceste zăcăminte de lichiditate sunt folosite pentru a facilita schimburi decentralizate, împrumuturi și alte câteva funcții. În cele mai multe cazuri, poți urmări dacă lichiditatea a fost trimisă și blochată într-un astfel de contract dacă te uiți la lista de holders. Ceea ce face atractivă această poziția de holders, unde contribui cu lichiditate blochată printr-un smart contract, este faptul că holdarii primesc o parte din taxele plătite de către cei care cumpără sau tranzacționează cu moneda proiectului respectiv.

Cu toate aceste, dacă nu ai acces la portofelele(wallet) în care a fost blocată lichiditatea, nu poți știi pentru câtă vreme a fost blochată cu adevărat. Screenshot-urile sau imaginile care conțin aceste dat pot fi foarte ușor modificate, iar holderii păcăliți să își mențină pozițiile.

Se numește Rug Pull atunci când aceast fond de lichiditate este retras brusc din piață, de îndată de fondul atinge suma dorită de către echipa care a dezvoltat proiectul. Rămas fără fond care să o susțină și fără echipa din spate, în mod automat proiectul își pierde relevanța iar toată lumea iese în pierdere.

De cele mai multe ori, înainte ca un Rug Pull să aibă loc, echipa din spate va încerca să creeze un hype în jurul proiectul fie după, fie înainte de lansarea acestuia pe piață.

Cum te protejezi de un rug pull

Una dintre cele mai ușoare modalități de a distinge o criptomonedă legitimă de una falsă, este de a verifica dacă tokenul are o lichiditate blocată. Fără ca lichiditatea aprovizionării cu tokenuri noi să fie blocată, creatorii proiectului nu au vreun obstacol de a fugi cu întreaga lichiditate.

Lichiditatea poate fi blocată prin contracte inteligente prestabilite, care în mod ideal durează de la trei până la cinci ani de la oferta inițială a tokenului.

Investitorii ar trebui să verifice, de asemenea, procentul din fondul de lichiditate care a fost blocat. Blocarea este utilă doar dacă este proporțională cu valoarea fondului de lichiditate pe care îl asigură. Cunoscută ca valoare totală blocată (TVL), această cifră ar trebui să fie între 80% și 100%.

Creșterea rapidă a prețului și numărul limitat de deținători. Schimbările bruște masive ale prețului unei monede noi ar trebui privite cu prudență. Din păcate, acest lucru este un semn rău dacă lichiditatea nu este blocată. Creșterile substanțiale ale prețurilor la noile monede DeFi sunt adesea semne ale unui „pump” înainte de un „dump”.

Randamentele foarte mari. Dacă ceva pare prea frumos pentru a fi adevărat, înseamnă că așa și este. Atunci când randamentele unei monede noi par suspicios de mari, aceasta ar putea fi o schemă Ponzi.

Tags:

© 2020 Xhouse S.R.L. Toate drepturile sunt rezervate